Merkonomin työssäoppimispaikat 

Kerron teille vähän työssäoppimispaikoista omasta näkökulmastani ja kokemuksistani. Pyrin tämän tekstin aikana tuomaan teille esille, millaisia vaihtoehtoja teillä on työssäoppimispaikkojen suhteen. Kun työssäoppimisjakso lähestyy alkaa pohdinta mihin paikkaan voisi hakea. Yleisimmät vaihtoehdot, jotka tulee mieleen, on ruokakaupat mutta vaihtoehtoja on paljon enemmän. Työharjoittelu paikaksi sopii oikeastaan kaikki yritykset, jossa pääset tekemään työtehtäviä, jotka liittyvät sinun tutkinnonosaasi, josta suoritat näyttöä. 

Ensimmäisen vuoden työssäoppimispaikka 

Ensimmäisen vuoden aikana sukelletaan asiakaspalvelun ja työyhteisössä toimisen maailmaan. Ensimmäisenä vuotena hyväksi työssäoppimispaikasta sopii ruokakauppa. Ruokakaupassa pääsee helposti oppimaan perusasiat liiketoiminnasta ja asiakaspalvelusta. Ensimmäisenä vuotena työssäoppimisjakso saattaa jännittää ja se on täysin normaalia jopa suotavaa. Ensimmäisten päivien jälkeen jännitys laskee. Kaupassa töitä tehdessä joutuu väkisin palvelemaan tuntemattomia ihmisiä. Asiakaspalvelu paranee jatkuvasti, kun ihmiskontakteja tulee kovalla tahdilla. Ensimmäinen kassavuoro saattaa jännittää, mutta kun alkukankeuden ja jännityksen saa laskemaan niin jokainen aivan varmasti oppii siihen ja siitä tulee rutinoitua työntekoa. Ensimmäiseksi työssäoppimispaikaksi suosittelen oman kylän ruokakauppaa, jossa saat kiinni siitä, millaista merkonomien työ on. Muita vaihtoehtoja ovat mm. Kioskit, huoltoasemat, ja kahvilat. 

Toisen vuoden työssäoppimispaikka 

Toisena vuotena paneudutaan tulokselliseen toimintaan ja markkinointiviestintään. Tuloksellinen toiminta on kuin matematiikkaa. Mikäli sinun matikkapääsi ei ole eliitti tasoa, voi se olla aluksi haastavaa. Tietyt laskukaavat opittua laskutkin alkavat sujua ja saamme käyttää aina laskinta, eikä keneltäkään vaadita huippu päässälasku taitoa. Markkinointiviestinnällä pyritään tuomaan omaa yritystä paremmin esiin. Työssäoppimispaikalla voit toteuttaa markkinointiviestintää mm. ylläpitämällä somea, luomalla ja julkaisemalla mainoksia. Pitää arpajaisia joulun tai pääsiäisen kunniaksi ja täten saada ihmiset kiinnostumaan yrityksestä, palvelusta tai tuotteesta. tärkeää on muistaa seurata kilpailijoiden somekanavia ja pitää huoli omalla tekemisellä ettei tipu kelkasta pois. Voit pitää kampanjoita esim. markkinoimalla jotain uutuus tuotetta. Paikaksi voisi sopia joku tavaratalo missä pääsee tekemään toimistotyötä. 

Kolmasvuosi 

Kolmannella vuodella painottuu myynnin taito. Tässä kohtaa puhelahjat ovat varmasti kehittyneet niin paljon, että kaupankäynti sujuu mallikkaasti. Kyseistä tutkinnon osaa voit suorittaa esim. autokaupassa. Myynnin tutkinnon osa on mielestäni merkonomitutkinnon kulmakivi. Merkonomit päätyvät usein työhön jossa on provisio palkka ja tällöin palkan saanti on suurilta osin myös itsestä kiinni. kun myynti alkaa ole hereillä ja pyri kehittämään itseäsi. Työssäoppimispaikaksi sopisi esim. Autokauppa, urheiluliike tai kukka ja hautaustoimisto. 

Omat kokemukset työssäoppimisesta 

Itse henkilökohtaisesti olen työssäopissa oppinut enemmän kuin koulussa. Mikäli koet että olet enemmän työtä tekevä kuin lukeva ihminen, niin työssä oppitulee olemaan paljon antoisampaa aikaa kuin koulussa lukeminen. Itse opin paljon enemmän tekemällä kuin lukemalla. Työtä tehdessä tulee jatkuvasti uusia käytännön asioita, jotka ovat mielenkiintoisia, mutta täytyy muistaa, että koulussa tuleva tieto on jollain tavalla kerättävä päähän, koska muuten työnteko on todella vaikeaa ilman tietotaitoa tai vankkaa pohjaa. Koulussa tuleva informaatio on omaksuttava, jotta voi suoriutua työpaikalla. Ihmisille saattaa tulla sellainen kuva, että merkonomi opiskelijat vain istuvat ja opiskelevat teoriaa. Merkonomiopinnot ovat myös paljon muuta, esim. NYT-yritykset, josta löydät lisää tietoa muilta blogin kirjottajilta. Asia, jota haluan korostaa, on se, että työssäoppiminen tulee olemaan opintojen mieluisinta aikaa, mikäli koet olevan enemmän sitä ihmistyyppiä, joka oppii enemmän tekemällä käytännön asioita kuin teoriaa opiskelemalla. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *