Kohti entistä parempaa yhteisöllisyyttä!

Kirjoittanut Mari Muurimäki, julkaissut Iris Sundelin.

Hymy – mahtava nimi hankkeella! Pelkkä nimi tuo hymyn huulille ja hymyileminen ei ole koskaan huono asia. Hymy-hankkeen tavoitteetkin ovat hymyn arvoisia, koska oppilaitosyhteisöjen hyvinvointi on kaiken perusta suunnitella ja toteuttaa laadukasta osaamista ja oppimista. Pelon, turvattomuuden tai kyllästyneisyyden ilmapiirissä opiskelu tai työntekeminen ei motivoi ketään. Oppilaitosyhteisöjen hyvinvoinnin tukeminen tapahtuu vain ilona ja yhteistyön voimalla. Kukaan ei pysty olemaan yhdenvertainen ja tasa-arvoinen yhteisö yksin ja toisaalta kukaan ei halua olla osa yhteisöä, jossa asioita tehdään väkisin tai koska näin on vain määrätty.

Portailla istuu kolme nuorta, kaksi ulkomaalaistaustaista miespuolista ja yksi naispuolinen. Kaikki hymyilevät ja he näyttävät keskustelevan.

Ilolla tekemiseen halutaan osallistua ja tämä onkin Hymy-hankkeen yksi isoista tavoitteista eli opiskelijoiden osallistumis- ja vaikuttamistoiminnan mahdollistaminen ja vahvistaminen. Meillä Saskyssä on monta toimipistettä, paljon eri ammattialoja sekä koulutuksia. Pystymme jo toisiltamme oppimaan paljon ja olemmekin sisäisesti jakaneet tietoa. Henkilöstön näkemys ei kuitenkaan yksin riitä tavoitteiden toteutumiseen, vaan tarvitsemme heidän tietoaan ja näkemyksiään, joille tätäkin hanketta tehdään ja ketkä ovat koko Saskyn olemassaolon perusta eli opiskelijat. Ei ole kuitenkaan helppoa kertoa omia näkemyksiään, vaan siihen on luotava helpot sekä luotettavat kanavat, että myös mahdollisuudet.

Mäntän seudun koulutuskeskuksessa päätimme keskittyä tänä lukuvuonna 2023–2024 yhteisöllisyyteen. Tähän on sitoutunut koko henkilöstö rehtori mukaan lukien. Yhteisöllisyyttä vahvistamalla toivomme pystyvämme luomaan oppilaitoksestamme entistäkin turvallisemman ja avoimemman ilmapiirin, jossa kaikki rohkaistuisivat kertomaan omia mielipiteitään ja näkemyksiään kaikkien hyväksi. Jokainen opettaja tietenkin ryhmäyttää omia opiskelijoitaan, mutta haluamme saavuttaa myös sellaisen oppilaitoshengen, että se kannattelee läpi opintojen ja antaa jokaiselle opiskelijalle välittävän tunteen, että hän oli tärkeä yhteisön jäsen. Yhteisöllisyyttä lähdemme rakentamaan esimerkiksi lukuvuoden alussa koko oppilaitoksen yhteisellä picnicillä, tutustumalla toisiimme sekä tietenkin hymyilemällä toisillemme. Tätä blogia seuraamalla saat tietää myöhemmin lukuvuoden mennessä eteenpäin kuulumisiamme yhteisöllisyyden suhteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *